2009. február 8., vasárnap

Felmerülő gondok

Kenyér összeesett:
  • Túl sok a folyadék. Legközelebb csökkentsük a mennyiséget két evőkanállal, ellenőrízzük a tésztát a dagasztás során.
  • Kimaradt a só, vagy valami mással helyettesítettük.
  • Túl sok a cukor. Legközelebb csökkentsük a mennyiségét egy evőkanállal.
A kenyér héja égett, a belseje jó:
  • Az égett héjat a túl sok cukor okozhatja. Legközelebb állítsuk a kenyérsütőt az édes kenyér vagy világos héj programra.
A kenyér sűrű, nehéz a teteje csomós:
  • Kevés a folyadék vagy túl sok a liszt. Legközelebb adjunk a tésztához még egy-két kanál folyadékot.
  • Túl sok az alacsony gluténtartalmú liszt mennyisége. A kizárólag rozslisztet vagy nagy mennyiségű teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyerek sűrű és nehéz állagúak, ilyenkor egy-két teáskanálnyi sikért vagy kovászport(adagolásával vigyázzunk, mert savanyú lehet tőle a kenyér) adjunk hozzá. Lazító anyagként használhatunk aszkorbinsavból(C-vitamin) is egy késhegynyi mennyiséget. (Kimérve gyógyszertárban kapható)
  • Túl sok az egyéb hozzávaló - zabpehely, csírák, gyümölcsök vagy mogyorófélék - aránya a liszthez képest.
A kenyértészta túl kelt:
  • Sok az élesztő. Legközelebb csökkentsük a mennyiséget. Probléma lehet még, ha más márkájú instant élesztőt használunk mint előtte. Saját tapasztalat hogy a francia élesztő, erősebb, mint a Dr.Oetker. Én az utóbbit használom.
  • Túl sok a víz. Csökkentsük a mennyiségét egy-két evőkanálnyival. (Ellenőrizzük a tésztát dagasztás közben.)
A kenyértészta nem kelt meg:
  • Kevés az élesztő. Legközelebb adjunk fél teáskanállal több élesztőt a tésztához.
  • Főként ha időzítünk, figyeljünk oda, hogy az élesztő ne érintkezzen folyadékkal.
  • Nem jó az élesztő.
  • Túl forró volt a víz. Csak langyos vizet használjunk. (Az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek)
  • Túl sok a só. Lehet hogy egyéb sós dolgokat is kevertünk a tésztához.
  • Túl kevés a cukor ,az élesztő gombák, ezzel táplálkoznak.
Fontos lehet a tésztapróba:

A program indítása után kb. 5 perccel ellenőrizzük, hogy rugalmasan fénylő tésztagombóc keletkezett-e. Ne legyen ragadós a tészta,ne tapadjon a keverőüsthöz ,ilyen eseteben kanalanként adjunk hozzá lisztet. Ha a tészta göcsötös ,illetve barázdált és kezünkkel érezzük ,hogy kevés benne a víz ,akkor a vizet is kanalanként adagoljuk a tésztához. A sütőforma oldalára tapadt hozzávaló-maradékokat egy fakanállal óvatosan toljuk le ,hogy belekeveredjenek a tésztába.

Az alapanyagok sorrendje:

Alulra mindig a folyékony alapanyagok kerüljenek , a szárazak pedig felülre.
Az élesztő kerüljön legfelülre!Ez különösen időzítésnél fontos.

Ha az időzítést használjuk ,akkor kerüljük a gyorsan romló alapanyagokat pl.: tejtermékek ,tojás.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése